SWEXIT? Gatebilde fra Stockholm

Svensk snus til norske priser. Er harryhandelen over?

EU vil tvinge Sverige til å øke skatten på svensk snus, dette melder Expressen. Ifølge et lekket dokument fra EU-kommisjonen i Brussel så kan altså en boks General løs snus øke fra ca. 62 kroner til over 120 kroner boksen.

#SWEXIT

Svenske forbrukere raser over forslaget og i sosiale medier så trender hashtaggen #SWEXIT. En rekke kjente svensker ytrer sitt sinne mot Brussel og EU. Den svenske skuespilleren Dan Ekborg sier at «det er det sjukeste jeg har hørt». «Øker de prisen med en krone, går vi ut av EU». Den kjente kriminologiprofessoren Leif GW Persson er også opprørt av forslaget.

Ifølge Expressen kommer han til å hamstre svensk snus, dersom dette forslaget går gjennom. Han trekker også frem at i EU røykes det sigaretter. Han mener snusen er «helsekost» i forhold til sigarettene. Finansministeren i Sverige, Elisabeth Svantesson backer det svenske folket i en Twitter melding: «Regjeringen kommer selvsagt til å stå imot disse økningene». 

Er det vits å harryhandle?

Det er et faktum at nordmenn i mange år har kunnet spare tusenvis av kroner i året på å kjøpe snusen sin i Sverige. Etter to år med stengte og delvis stengte grenser på grunn av corona, kunne mange snusere igjen juble da grensene igjen åpnet i februar i år. Dette bildet kan altså se helt annerledes ut dersom det lekkede lovforslaget trer i kraft.

Hvordan vil det påvirke snusmarkedet i Norge?

Hvilken påvirkning vil dette har for den norske snusen? Det er det selvfølgelig for tidlig for noen å si. I Norge har vi allerede i flere år hatt en betydelig høyere avgift på snusen man får kjøpt her hjemme. Likevel har man etter nettsalget av snus tok av, sett at det norske markedet har fått flere merker snus som er konkurransedyktige mot de nåværende svenske prisene.

Det kanskje sjokkerende lovforslaget fra EU skal etter planen offentliggjøres i starten av julemåneden desember. For at det skal tre i kraft må dette bestemmes av alle EUs medlemsland.

Tilbake til forsiden eller til alle artikler

Handlekurv
Skroll til toppen