M Sørensen AS

M Sørensen AS – siden 1905

Tobakk Sørensen, M SØRENSEN AS, har siden 1905 hatt Norges største og bredeste utvalg av håndrullede sigarer, sigarillos, snus, sigaretter, tobakk og piper.

Vi har også mye tilbehør til sigarer som f.eks. humidorer, sigarkuttere, sigaretuier og munnstykker. Av tilbehør til sigaretter har vi sigarettpapir i mange tykkelser og lengder, sigarettfilter, rullemaskiner for sigaretter, munnstykker og sigarettetuier. Til piper har vi flere varianter av piperensere, pipeverktøy, pipestativ og kombipunger med rom for både pipe og tobakk.

Oppstart 1905

Tobakksfirmaet Tobakk Sørensen, M SØRENSEN AS ble etablert av Sigurd Martin Sørensen (1885-1970) i 1905. Det startet med at han kjøpte en liten tobakksbutikk i Bergen og satte i gang den 18. oktober 1905, klokken 06:00 om morgenen.

For å kunne drive forretning på den tiden krevdes handelsbrev. Et av kriteriene for å få handelsbrev var at man måtte være fylt 21 år. På det tidspunktet var Sigurd Martin kun 20 år. Løsningen ble at Sigurds mor, Martha Sørensen, skaffet seg handelsbrev og bedriften ble så etablert i hennes navn – derav M (for Martha) SØRENSEN.

Aktiviteten økte og i 1928 flyttet bedriften inn i større lokaler på Torgallmenning. Etter hvert ble det en institusjon i bybildet i Bergen. Sigurd Sørensen var klar på at kun hardt arbeid ville gi resultater. Hans motto, NIHIL SINE LABORE – intet uten arbeid, fikk en sentral plass skrevet med stor skrift på veggen i bedriften. Han la også stor vekt på å kunne tilby et bredest mulig varesortiment innen tobakk og tilbehør. Kom kundene inn og klagde på tørr tobakk trakk han velvillig frem en flaske rum fra disken og tilsatte tobakken noen edle dråper.

2. generasjon

Sigurds sønn Fritjof Sørensen (1919–2008) kom inn i firmaet allerede som 17-åring i 1935 og overtok den daglige driften fra 1951. Han ble tidlig sendt ut til samarbeidende firmaer i Europa for å lære og hadde blant annet et lengre opphold hos Comoys pipefabrikk i London. Fritjof viet de fleste av døgnets timer til forretningen og ble etter hvert en kjent og respektert skikkelse både i og utenfor bransjen. Firmaet startet nokså tidlig engros handel og dette og Fritjof videreutviklet dette. Han satte også i gang produksjon av egne merker innen sigarer og tobakk.

3. generasjon

Fritjofs datter, Frid Anne Sørensen Lund (1957), måtte nokså spontant kaste seg inn i driften i 2001. Som operasjonssykepleier var veien til tobakk kanskje noe spesiell, men Frid hadde jo «tobakksbutikk-gener» og fikk snart bedriften på sporet igjen i en litt vanskelig fase.

Som utvandret bergenser til Østlandet ble det mye ukependling over fjellet i starten. Så ble det besluttet å flytte virksomheten til Asker hvor den i de senere år har hatt en respektabel vekst. Tobakk Sørensen, M SØRENSEN AS driver i dag engrosvirksomhet som dekker hele det norske markedet. De importerer snus, sigarer, sigaretter, tobakk, og andre tobakksrelaterte produkter fra alle verdens kanter. Firmaet er ene-importør i Norge for en rekke kjente varemerker.

4. generasjon

Historie har en tendens til å gjenta seg selv, og det er også tilfellet i M SØRENSEN AS. I løpet av de siste årene har en ny generasjon Sørensen flyttet inn i butikklokalene i Asker. Frids to døtre gikk i 2021 inn i driften med et ønske om å modernisere tobakksgrossisten inn i fremtiden.

Én ting er sikkert, M SØRENSEN AS vil forbli en svært viktig aktør i det norske tobakksmarkedet i flere år fremover, og aldri kommer til å slutte å tilby sine kunder et enormt og variert utvalg av varer. I dag driver virksomheten hovedsakelig med netthandel, og bestrever seg på å ha et rikt varesortiment for enhver smak.

Les om oss i Budstikka

Handlekurv
Skroll til toppen