Pipefilter – her er alt du trenger å vite

Har du lurt på hva et pipefilter er? Hva som er forskjellen på de forskjellige type filterne, og hvilket du skal velge. Her gir vi deg all informasjonen du trenger.

Pipefilter kommer i mange forskjellige varianter, hver med sine egne egenskaper. Et pipefilter er ment for å filtrere bort skadelige stoffer som kommer fra pipetobakken som røykes. Dette gjør også røykeopplevelsen mer behagelig.

Det finnes flere typer pipefiltre, både i ulike størrelser og hvilke materiale de er laget av.

Hvordan velge rett pipefilter?

Man kan ikke bruke et hvilket som helst pipefilter i en hvilken som helst pipe. Det må passe både i type og i piperørets størrelse. Noen piper krever dessuten sine helt spesielle filtre (gjelder blant annet Falcon piper og Tsuge piper).

Pipefilterets diameter

Pipefiltre kommer vanligvis i fire forskjellige størrelser:
– 3mm
– 4mm
– 6mm
– 9mm

Man må påse at filterets størrelse er lik piperørets størrelse (tapp). Man kan ikke bruke et for stort, eller et for lite, filter.

Materialet

Filtre kan lages i forskjellige materialer, som hver har sine fordeler og ulemper:

  • Metall-filter: dette er en liten del, laget av metall, som plasseres i tappen på pipens munnstykke. Fordelene med et metallfilter er at det er billig, enkelt å rense samt at man ikke trenger å bytte det ut jevnlig – kun hvis det blir ødelagt. Ulempene er at det ikke like effektivt filtrerer ut skadelige stoffer og at metallfiltre har en tendens til å skape mer kondens.
  • Balsa-filter: dette er et filter laget av 100% naturlig balsa. Dette absorberer fuktighet og filtrerer bort noe av de skadelige stoffene. Ulempene er at det må byttes etter 2-3 bruk av pipen og det filtrerer ikke bort de skadelige stoffene like effektivt som andre filtre.
  • Meerschaum-filter: filtrerer naturlig bort de skadelige stoffene og absorberer fuktighet. Ulempene er at filteret må byttes jevnlig og at det kan påvirke smaken på tobakken noe.
  • Activated charcoal-filter: dette filteret er det som mest effektivt filtrerer ut skadelige stoffer fra tobakken. Filteret absorberer også fuktighet, som gir en friskere røykeopplevelse. Filteret må dog byttes etter 2-3 gangers bruk av og det er noe hardere å trekke inn røyken med bruk av dette filteret.
  • Papir-filter: dette filteret absorberer fuktighet og er billig. Ulempen er at det må byttes etter hver bruk og at det ikke filtrerer bort skadelige stoffer like effektivt som andre filtre.

Hva er det beste pipefilteret?

Som du sikkert har skjønt nå, så er det ikke et enkelt svar på hva som er det beste pipefilteret. Det kommer an på preferanser og smak. Det viktigste er at pipefilteret er tilpasset pipens størrelse og fasong, og at filteret ikke påvirker smaken på røykeopplevelsen negativt. Utover dette så må man velge om man ønsker å gå for noe som i størst mulig grad fjerner de skadelige stoffene, eller om man foretrekker filtre som er billigere eller enklere å vedlikeholde.

Her kan du lese alle våre artikler.

Handlekurv
Skroll til toppen