Snusens historie startet i Sverige

Snusens historie – fra Haiti til Narvesen

Snusen har en unik og fascinerende historie som strekker seg langt tilbake i tid, lengre enn de fleste av oss kanskje kjenner til.

I en artikkel publisert på Snusinfo.no blir snusens historie lagt fram. Helt fra Columbus sin oppdagelsesreise til Amerika, til og med den moderne snusboksen som vi finner i butikken i dag. 

Opphavet

Det hele startet ved at en munk med navn Ramon som en del av Columbus sitt reisefølge til Amerika, tok med seg tobakksfrø fra øya Haiti, eller Hispaniola som den tidligere ble kalt, og hjem til Lisboa i Portugal. I utgangspunktet ble tobakksplanten vurdert som et legemiddel, da planten ifølge urbefolkningen hadde en legende egenskap.

Det var også nettopp denne egenskapen som etter hvert fanget oppmerksomheten til den franske ambassadøren og vitenskapsmannen Jean Nicot. På slutten av 1400-tallet kom han over planten i Portugal ved en tilfeldighet og tok den med seg tilbake til Frankrike.

Historien forteller videre om den franske dronningen Katharina de’ Medici som slet fælt med kronisk migrene, og tilkalte derfor Nicot for å løse problemet. Vitenskapsmannen, som også var botaniker av yrke, tilbød dronningen å sniffe knuste tobakksblader gjennom nesen. Dette forårsaket henne til å nyse sterkt. Hodepinen ble på magisk vis borte. Etter dette fikk tobakksbladene et rykte i det franske hoff som et mirakuløst helbredelsesmiddel.

Sverige kommer på banen

Kort tid etter ble det svært populært å bruke slik nesesnus blant de franske aristokratene og kongelige. Noe som igjen førte til at overklassen på tvers av landegrensene fulgte etter. På den måten ble nesetobakken spredt rundt i hele Europa på 1700-tallet, også til Sverige. Svenskene bestemte seg raskt for at de skulle være selvforsynte med tobakk. Det viste seg at Sverige ikke hadde klima for plantene til å bli like store som i andre land. Bladene falt fra hverandre og ble til støv og flak. Men håpet var ikke ute, for svenskene fant ut at dersom man samlet dette tobakksstøvet i en kvern og tilsatte vann i en gjæringsprosess, kunne man skape et tobakksprodukt i form av en fuktig masse. Det var første gang man tok i bruk løssnusen i Sverige.

Dette var begynnelsen på det svenske snuseventyret. Den svenske snusen utviklet seg i løpet av årene gjennom stadig nye og mer moderne produseringsmetoder. På slutten av 1700-tallet kom flere produsenter på banen. I 1822 lanserte Jacob Fredrik Ljunglöf det som skulle bli et av de mest kjente og populære merkene på markedet. Nemlig No. 1, bedre kjent som Ettan. Ettan selges fremdeles i dag, og produseres på den samme oppskriften som det originale produktet ble laget for 200 år siden.

General snus

Rundt 40 år senere kom også Johan Adolf Boman på banen med sin snusvariant General. Han hadde som mål å skape den beste snusen svenskene hadde smakt. I dag er General en av de største og mest populære snusmerkene både her hjemme og i Sverige. Etter dette gikk utviklingen raskt, og snusproduktet ble populært i alle samfunnets ledd. Men det var ikke før i 1973 at porsjonssnusen ble tilgjengelig for salg. Ansatte ved et sykehjem i Sverige kontaktet Swedish Match. De ønsket en løsning som kunne hjelpe de eldre å snuse uten søl. Slik ble snusmarkedet som vi kjenner det til, og eventyret fortsetter den dag i dag med stadig nye smakskombinasjoner, produksjonsmetoder og opplevelser.

All informasjon i denne artikkelen er hentet fra Snusinfo sin publikasjon om snushistorie. Du finner mer informasjon om norsk og svensk snushistorie på Snusinfo sine hjemmesider. Snusinfo.no eies og driftes av Swedish Match Norge.

Gå til forsiden eller les flere av våre artikler her

Handlekurv
Skroll til toppen