Helsemelding 2023 – vil nettsalg av snus forbys?

Regjeringen la nylig frem en folkehelsemelding der de presenterte sin nye nasjonale tobakksstrategi. Deres overordnede visjon er et tobakksfritt samfunn på sikt. Et av forslagene er å innføre forbud mot salg av tobakksvarer på nett. I denne artikkelen vil vi ta for oss argumentene regjeringen har, og hva vi i M Sørensen mener om disse.

Forby nettsalg – erfaringer fra andre land

EU-direktivet fastsetter at landene må velge mellom å forby grensekryssende fjernsalg, eller å innføre en registreringsordning. De viser deretter til at erfaringen fra andre EU-land. Å forby fjernsalg er både billigere og mer effektivt enn en registreringsordning. I tillegg skriver de at grensekryssende fjernsalg medfører urettferdig konkurranse for de seriøse norske aktørene, særlig dagligvareforretningene. Dette ble skrevet i Helsemelding 2023.

Her glemmer regjeringen noen viktige poeng. For det første så er det ikke det samme å forby grensekryssende fjernsalg, som å forby at tobakksprodukter selges på nett i Norge. Og de glemmer også at konkurranse fra utenlandske nettbutikker også, og kanskje særlig, medfører urettferdig konkurranse for de norske, seriøse, nettbutikkene. Det er nemlig ikke bare dagligvareforretningene som er seriøse aktører i Norge.

Beskytte barn og unge

Regjeringen er redd for at barn og unge skal bli fristet til å bestille snus på nett. I hvert fall når det kommer nye aktører som bruker aggressive markedsføringsmetoder. Og de sier at mindreårige har mottatt produkter fra nettkjøp av snus rett hjem i postkassen. Her vil vi tydelig påpeke at vi sjekker alderen på 100% av kundene som får kjøpe varer fra msorensen.no.

Regjeringen skriver at det er vanskelig å kontrollere at alderskontrollen blir overholdt ved nettsalg, men vi mener det er mye vanskeligere å sjekke at den overholdes ved salg i butikk. Ved nettsalg foregår alt skriftlig. Vi i msorensen.no driver heller ikke med markedsføring, men tvert imot følger alle norske lover knyttet til tobakkssalg på nett.

Dette vet vi at de utenlandske nettbutikkene ikke gjør, dvs de følger ikke norske lover knyttet til salg av tobakks/nikontinprodukter. Der vises det frem bilder av alle produkter, snusboksene er ikke utformet i plain-pack og har ikke norske advarsler. Og det blir utført massiv markedsføring der man blir pepret med reklame med en gang man har lagt inn bestilling.

M Sørensen mener dette om helsemelding 2023

Hvordan vil det hjelpe å gjøre nettsalg ulovlig i Norge? Vi i msorensen.no mener at dette vil virke totalt mot sin hensikt. Dersom ikke nordmenn har anledning til å kjøpe snus på nett av norske, seriøse aktører, så tror vi at de i mye større grad enn i dag vil oppsøke utenlandske nettbutikker. Og i tillegg til det vi nevnte i avsnittet over har staten ingen garanti for at de utfører alderskontroll. Staten har ingen måte å kvalitetssikre produktene som selges der. Noen av produktene vi har sett selges har nikotininnhold på mangegangeren av det høyeste nivået i Norge, dette kan neppe være sunt.

Det må da være bedre at man i Norge får beholde nettsalg, men å heller forby grensekryssende nettsalg som opprinnelig ble omtalt av EU? Beholder vi nettsalget i Norge har staten mulighet til å gjøre kontroller og også straffe de som faktisk ikke er seriøse. Dersom det stenges risikerer vi at mange flere bestiller fra utlandet og at grensehandelen øker.

Vi håper stortinget tar til fornuften og ikke innfører dette forbudet som treffer så urettferdig.

Gå til forsiden eller les flere artikler.

Handlekurv
Skroll til toppen