Er du i tvil om hvordan sigaren skal oppbevares, kuttes, tennes og røykes? Her kan du lese vår guide til å røyke en sigar.
Oppbevaring av sigarer
Sigarer må behandles som ferskvare når de er utenfor en humidor. En sigar som blir oppbevart feil vil ikke gi noen som helst nytelse å røyke.
En sigar har det best i en humidor. Humidoren har som hovedoppgave å holde fuktigheten til sigaren ved like. Den ideelle luftfuktigheten for en sigar er på ca. 62 %, men en fuktighet på mellom 55-70 % er helt akseptabelt.
Det er flere ting som er viktige å huske på når det gjelder en humidor. Det første er at man bør behandle humidoren sin før man legger inn sigarene. Dette gjøres ved at men tar en lett fuktig klut og fukter sedertreet som er på innsiden av de fleste humidorer. Dersom man legger sigarene direkte inn i en nyinnkjøpt humidor vil humidoren «stjele» fuktighet fra sigarene og rett og slett tørke dem ut.
En annen ting som er viktig er å bruke destillert vann (evt. kokt vann) i hygrolatoren (fuktighetsgiveren). Dette for å unngå bakterievekst. Dette vil øke levetiden for hygrolatoren og gi et bedre miljø for sigarene.
Mange får problemer med at det kommer mugg på sigarene. Dette kan oppstå ved høy luftfuktighet, stillestående luft og høy romtemperatur. Den hvite muggen er ikke skadelig, hverken for mennesker eller sigar, og kan lett tørkes av med en myk klut. For å unngå muggvekst bør man sørge for sirkulasjon av luften i humidoren, dette gjøres enkelt ved å åpne og lukke lokket på humidoren av og til.
Kutting av sigarer
Det er mange som klemmer, ruller og lytter på sigaren for å avgjøre om den er av god kvalitet. Er den veldig myk har den for høy fuktighet, knitrer den høyt når man ruller den mellom fingrene er den for tørr. Hvordan man liker sigaren er opp til hver enkelt, men en sigar som holder rundt 60 % fuktighet vil sannsynligvis være noe mer lettrøykt enn en som holder 70 % fuktighet.
Hvordan man kutter sigaren er en smakssak, men det er viktig å ikke kutte hele «hatten» av sigaren. Klippes sigaren for langt ned vil dette føre til at dekkbladene vil «løsne».
I guide til å røyke en sigar er det er flere forskjellige kuttemetoder:
- Giljotin/Bladkutter – det finnes både enkel og dobbelbladet. Dette er den enkleste måten å kutte en sigar på.
- Saks – sigarsaks er den kuttemetoden man får best kontroll over kuttet med.
- V-kutter – som navnet tilsier kutter denne et V-snitt inn i sigaren. Denne metoden er ikke så utbredt i dag, men var i tidligere tider nesten den eneste aksepterte metoden.
- Round-cutter – også kalt Punch-cutter, er den nyeste metoden som får flere og flere tilhengere. Her kuttes et rundt hull i enden av sigaren. Med denne metoden er det viktig å passe på at sigaren er fuktig nok. Er den for tørr vil enden sprekke.
Merk at det å bite av toppen av sigaren (Cowboy-metoden) ikke bare er upraktisk, det ser heller ikke noe særlig fint ut. Hvordan kan jeg kutte en sigar uten sigarkutter da? Vel, det enkleste er kanskje å bruke en skarp kniv med tynt knivblad. Det viktigste å huske på er å ikke kutte av så mye at dekkbladene begynner å løsne.
Tenning av sigaren
Slikk aldri på sigaren – det tetter porene i dekkbladene og du får en sur sigar. Blås en gang gjennom sigaren. Dette er den eneste fuktigheten du skal tilføre. Bruk aldri bensinlighter. Den avgir lukt og smak. Gasslighter er helt ok. Bruker man fyrstikker må svovelen få brenne ut først.
Hold sigaren over flammen, men uten at man kommer i kontakt med ilden. Vær tålmodig og roter den helt til du har en glødende ring rundt hele tuppen av sigaren. Så snart du har fått tent sigaren, skal du blåse forsiktig på gloen slik at du oppnår en jevn, avrundet aske.
Røyking av sigaren
En god sigar skal vare lenge. To-tre trekk i minuttet er nok. Normal røyketid på f.eks. en Montecristo No.4 er rundt 45 minutter, en Churchill bør man iallfall bruke en time på. Slukker sigaren underveis tenner du den bare på nytt. Opplever du at sigaren brenner ujevnt? Les mer i vår artikkel “4 grunner til at sigaren brenner ujevnt” her.
En god sigar skal kunne røykes helt ned til det ikke er plass til fingrene dine lenger. En utmerket sigar skal kunne røykes enda lengre ned. Dersom sigaren begynner å bli ubehagelig varm eller sur når man er rundt halvveis/⅔ ferdig med den, så har man enten en dårlig sigar eller så har man røykt for raskt.
Når du er ferdig med sigaren kan du legge den fra deg i askebegeret og la den dø en naturlig død. Ikke stump den som en sigarett. Dersom du opplever dårlig trekk i sigaren, så finnes det måter å fikse dette på. Det beste er å gå til anskaffelse av en drawpoker, som du kan bruke til å forbedre trekket. Dersom du ikke har dette for hånden kan du prøve å stikke en nål, eller enden av en binders, inn i toppen eller bunnen av sigaren.
Håper du likte vår guide til å røyke en sigar.