Tobakksblader i solskinn

Habanos – de originale cubanske sigarene

Habanos, eller «Havana cigar», er de originale cubanske sigarene og er kjent som de beste sigarene i verden. I denne artikkelen kan du lese om hva som kjennetegner en Habano og hvordan denne er bygget opp.

Hva er Habanos?

Habanos’ historie stammer tilbake fra da Columbus ankom Cuba i 1492. Der møtte han Taino Indianerne som rullet og brente blader som de selv kalte for «Cohiba». Cohiba kjenner vi i dag som flaggskipet til Habanos, og som det som er kanskje verdens mest kjente sigar. Andre kjente sigarer fra Habanos er Romeo Y Julieta, Partagas og Montecristo. Siden oppdagelsen har cubansk tobakk, eller «Tabaco Negro Cubano», blitt ansett som verdens beste på grunn av de unike vekstvilkårene på enkelte steder på øyen. Når det er sagt så er ikke alle sigarer av cubansk tobakk en «Habanos», men alle Habanos er laget 100 % av cubansk tobakk og er 100 % håndlaget. De er laget fra den aller beste tobakken fra de beste vekststedene på Cuba.

Hva består sigaren av?

For å lage en Habano brukes det opptil seks forskjellige typer tobakksblader. Disse settes nøye sammen for å skape den perfekte smaken og styrken som kjennetegner hver av de forskjellige Habanos-sigarene. En Habano består grovt sett av tre deler; filler, binder og wrapper.

Filler

Dette er sigarens kjerne. Her brukes det fra to til fire forskjellige tobakksblader for å perfeksjonere smak og styrke. Habanos-sigarer kan enten være short-filler «Tripa Corta» eller long-filler «Tripa Larga». Long-filler betyr at det er kun tobakksblader i full lengde som er brukt, i motsetning til short-filler der man også bruker kortere deler av bladet. Det er fire forskjellige blader tobakksblader som kan brukes i filleren:

  • Volado – dette er et mildt tobakksblad fra nederst på tobakksplanten, som er viktig for brennbarhet.
  • Seco – et tobakksblad med mild til medium styrke som er viktig for aroma. Bladet finner du på midten av tobakksplanten.
  • Ligero – dette tobakksbladet, fra toppen av tobakksplanten, er saktebrennende og tilfører styrke til sigaren
  • Medio Tiempo – dette er et sjeldent blad, kun de to øverste bladene på hver tobakksplante, og gir en ekstra intensitet i smaken

Binder

Dette tobakksbladet brukes for å samle tobakksbladene i filleren. Binderen bestemmer fasongen til sigaren og er viktig for sigarens kvalitetsfølelse når den røykes. Tobakksbladene som brukes i binderen, i likhet med tobakksbladene i filleren, stammer fra tobakksplanter som er dyrket i solen.

Wrapper

Her brukes ekstra tynne tobakksblader til å forme utseende til sigaren. Bladene stammer fra tobakksplanter som er dyrket i skyggen. Jo høyere opp på tobakksplanten tobakksbladene kommer fra, jo mørkere er wrapperen. Wrapperen bidrar lite til smaken, men gir sigaren et appellerende ytre og er det ultimate symbolet på en sigars perfeksjon.

Handlekurv
Skroll til toppen